Terug

28 december 2017

Leukste oefeningen

Korpschef Erik Akerboom heeft donderdag de voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie, Frank Giltay, ontslagen. Aanleiding is zeer ernstig plichtsverzuim.

Giltay zou als voorzitter van de ondernemingsraad buitensporige financiële uitgaven hebben gedaan en deze niet hebben verantwoord.

"Hij is bij herhaling onverantwoordelijk omgegaan met financiële middelen van de politie", verduidelijkt Akerboom. "Daarnaast heeft de voormalig voorzitter meerdere interne regels overtreden".

Giltay was al geschorst en vrijgesteld van zijn werkzaamheden. In de zomer van 2016 startte de politie een intern onderzoek naar de man en de bestedingen van de ondernemingsraad.

Het gaat om een strafontslag, ofwel oneervol ontslag. Dat wil zeggen dat Giltay geen vergoeding meekrijgt. Het gaat per direct in. Hij heeft nog wel de mogelijkheid om bezwaar tegen het besluit aan te tekenen.

Alcohol

Giltay zou als COR-voorzitter onder meer grote hoeveelheden alcohol hebben genuttigd op kosten van de politie. Hij declareerde bijvoorbeeld rekeningen voor diners met negen eters, waar acht flessen wijn werden genuttigd.

Op een andere gelegenheid bestelde Giltay zonder verklaring 198 flessen prosecco, die werden bezorgd aan zijn echtgenote, en gaf hij 5.000 euro uit aan onder andere theaterkaartjes en een golfclinic op een veiling.

Creditcard

Ook zou de Giltay oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van een creditcard, die hem door de politie was verschaft. Hoewel het pinnen van contant geld hem was verboden, nam hij binnen een jaar 14.000 euro op. Hij kon veel van die uitgaven niet verantwoorden en vroeg verkopers om facturen aan te passen.

Rapport

In september van dit jaar kwam er een rapport uit waarin werd geconcludeerd dat binnen de politietop en bij het ministerie van Veiligheid en Justitie het toezicht op de politie-uitgaven een ondergeschoven kind was. De politietop heeft jarenlang ''onvoldoende krachtig'' opgetreden tegen overschrijdingen van de COR.